سجّی اور کھّبی
From the Blog khawarking سجّی اور کھّبی ؟ پنجابی زبان میں ،۔ سجّے ہاتھ (دائیں ) کی چپیڑ کو سجی اور کھبّے ہاتھ (بائیں) کی چپیڑ کو کھبّی کہتے ہیں ،۔ ویسے بکرے یا کہ پیڈو دنبے کی شولڈر کی بوٹی کو بھی کھبّی کہتے ہیں ،۔ اور بلوچ پکوانوں میں ایک پکوان ہوتا ہے سجّی !،۔ سنا ہے اج کل پاکستان میں لوگ سجیّاں اور کھبّیاں کھا رہے ہیں ،۔ چپیڑیں بھی اور پکوان بھی ،۔ میں نے یہ دونوں پکوان کبھی نہیں کھائے ،۔ کھبی غالباً شولڈر کی بوٹی کو سالم ہی کوئلے پر بھون کر کھانے کا نام ہے ، کھبّی ؟ اور سجّی؟ مجھے ایک بوڑھے بلوچ نے بتایا تھا کہ سردیوں کی آمد سے پہلے ہم لوگ دنبے ذبح کر کے ،اندر پیٹا نکال کر ان کو خشک ہونے کے لئے لٹکا دیا کرتے تھے ،۔ ہلکے اندھیرے میں اس گوشت پر ململ کا کپڑا ڈال دیتے تھے کہ مکھی یا اڑنے والے کیڑوں کی مار سے محفوظ رہے ،۔ اصل میں مکھی کے انڈے گوشت میں کیڑے بن جاتے ہیں ناں اس لئے ۔ سخت سردی میں یہ گpakistanblogs.blogspot.comRead Full Post
Farewell Class 2016
From the Blog lahoreschoolofeconomics It is a tradition now: The Lahore School of Economics hosts grand farewell dinner for graduating MBA, MBA for Professionals, MSc Economics and M Phil classes each year. This year the farewell dinner was held in a local hotel on 5 June 2016. The farewell was attended by Dr. Azam Chaudhry, Dean of the School of Economics and other faculty member and over 200 MBA (including MBA for Professionals), Msc and M Phil participants. The performances by the different sections of the MBA cohort were the highlight of the evening. The Lahore School MBA cohort could be seen at their best through creative videos, enacted dramatic skits, songs they sung, stage performances, and spectacular choreography presented through the colorful evening. Their performances showed a very strong bond betweepakistanblogs.blogspot.comRead Full Post
0 comments :
Post a Comment